Babeczki Marchwewkowo-Piernikowe
Składniki
Muffinki
- 2 szklanki tartej marchewki
- 3 szt jaja
- 1.5 szklanki mąki pszenna
- 0.75 szklanki brązowego cukier
- 0.75 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiu
- szczypta gałki muszkotołowej
- 0.5 łyżeczki sól
Lukier
- 3-4 łyżek sok z cytryny
- 1 i 1/4 szklanek cukier puder
- skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie:
Krok 1
Muffinki:
W jednym naczyniu mieszamy olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii, a w drugim mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy.
Krok 2
Następnie mieszankę z mąką wsypujemy do naczynia z marchewką i spółką. Całość mieszamy łyżką.
Krok 3
Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych papilotek. Pieczemy ca 25 minut w temperaturze 180C.
Krok 4
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym. Ilością cukru i soku możemy żonglować, w zależności od osobistych preferencji co do konsystencji lukru.
Krok 5
Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.
Upieczone i wystudzone muffinki smarujemy lukrem i posypujemy skórką.