Sernik pina colada
Składniki
spód
- 170 g maślanych ciasteczek
- 100 g masła
- 40 g wiórków kokosowych
masa serowa
- 500 g twarogu
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka ananasa
- 4 jajka
- 300 ml śmietany
- 50 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi formy posmarować masłem. Ciasteczka rozdrobnić w blenderze. Wymieszać z wiórkami. Dodać roztopione masło i połączyć. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy.
Krok 2
Plastry ananasa odsączyć i zmiksować w blenderze na puree. Twaróg utrzeć z mąką i mlekiem skondensowanym. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa dobrze się połączy, wlać mleko kokosowe oraz puree z ananasa. Wymieszać. Całość przelać do formy i piec w 180°C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120°C i piec kolejne 100 minut.
Krok 3
Śmietanę (12 lub 18%) połączyć z mlekiem skondensowanym. Po upieczeniu sernik wysunąć z piekarnika i posmarować wierzch śmietaną z mlekiem skondensowanym. Wsunąć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy, udekorować plastrami ananasa i podawać.