bezglutenowe brownie z kremem jogurtowo-malinowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 86
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

krem

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru białego
  • 250 g mascarpone
  • 2 szt laski wanilii
  • 200 g malin

ciasto

  • 80 g mąki ryżowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukinii
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 2 szt jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dzień wcześniej jogurt naturalny przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, przykryć drugą warstwą i obciążyć. Całość zawiesić nad miską i wstawić do lodówki na dobę lub przynajmniej na całą noc aż spłynie cała serwatka i pozostanie sucha masa jogurtowa. Maliny, nasiona i laski wanilii oraz cukier umieścić w rondlu. Gotować aż zgęstnieje. Wyjąć laski wanilii. Następnie ugotowane owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do wystudzenia. Przygotowany jogurt oraz mascarpone umieścić w misie robota i utrzeć na gładką masę. Dodać wystudzony sos malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i oszprycować wierzch wystudzonego ciasta. Ozdobić listkami świeżej mięty.

Krok 2

Ciasto: dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić na godzinę. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×