Mazurek z białek

Dodany przez: czekoladka (więcej moich przepisów)

Mazurek to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych. Ten jest szybki w przygotowaniu i można do niego wykorzystać niepotrzebne białka.
Obejrzane: 966
Porcje: 14
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 1 andurt
  • 1 szklanka surowych białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki bakalii (orzechy, morele, śliwki, żurawina, rodzynki, migdały)
  • 3 łyżki kakao

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać.

Krok 2

Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je roprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×