Krajanka piernikowa
Składniki
- 3 i 1/3 szklanek mąka pszenna
- 125 g masło
- 0.75 szklanki cukier
- 0.5 szklanki miód
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szklanka proszek do pieczenia
- 2 łyżki przyprawa do piernika
- 0.5 szklanki orzechy włoskie, drobno posiekane
- 0.5 szklanki skórka pomarańczowa kandyzowana
- szczypta sól
- 300 g gotowa masa marcepanowa
- 2 szt żółtka
- 1 łyżka mleko
- 0.33 szklanki mąka pszenna
- 1 łyżka sok z cytryny
- kilka kropel aromat/olejek migdałowy
- 300 g powidła śliwkowe
- 1 szklanka cukier puder
- 2 łyżki sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto piernikowe:
Mąkę pszenną przesiać, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, orzechy i skórkę pomarańczową, wymieszać.
W większym garnku umieścić masło, miód i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru ( nie gotować ). Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wsypywać stopniowo mąkę ciągle mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia i dodać jajko.
Krok 2
Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na 2 równe części. Blachę o wymiarach około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy.
Krok 3
Masę marcepanową ( dla ułatwienia polecam zetrzeć ją na tarce ), żółtka, mleko i mąkę umieścić w naczyniu. Dodać sok z cytryny, kilka kropel aromatu migdałowego i rozetrzeć, np. grzbietem łyżki, do otrzymania gładkiej masy.
Krok 4
Masę marcepanową rozsmarować na cieście piernikowym, pozostawiając około 1 cm marginesu od jego brzegów. Na marcepanie rozsmarować powidła śliwkowe. Rozwałkować drugą połowę ciasta na wielkość blachy i położyć na górę, sklejając dokładnie z dolnym ciastem ( dzięki temu ani masa marcepanowa ani powidła nie wypłyną podczas pieczenia ). Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier rozprowadzić na upieczonym i przestudzonym cieście.
Krok 6
Ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraty. Krajankę można przechowywać w szczelnej puszce dłuższy czas. Można ją upiec już na tydzień przed świętami.
Smacznego :)