Mazurek z czekoladą
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kremówki 36%
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonać ciasto: wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.
Krok 2
Przygotować polewę: czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową masę wylać na kruchy spód. Dekorować płatkami migdałów. Podawać.
Smacznego! :)