Rolada piernikowa
Składniki
krem
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazda anyżu
- 2 szt suszonych goździków
- 1 kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
- 90 g cukru
- 10 g cukru wnailiowego
- 100 g miękkiego masła
ciasto
- 80 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 4 szt jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0.25 łyżeczki kardamonu
- 0.13 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.13 łyżeczki pieprzu
- 0.25 łyżeczki soli
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
krem
350 ml mleka zagotować razem z cukrem i przyprawami. Pozostałą ilość mleka wymieszać razem mąkami do uzyskania gładkiego płynu. Kiedy mleko będzie się gotować wyjąć przyprawy i powoli dodawać miksturę z mąką i mieszać cały czas oraz gotować do czasu, kiedy budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić, po czym ułożyć na wierzchu budyniu folię spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło miksować przez chwilę, po czym dodawać partiami zimny budyń i miksować cały czas.
Krok 2
ciasto
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na jasną i gęstą masę, dodać miód i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i ubijać na gęstą i błyszczącą masę. Do żółtek partiami dodawać białka i mieszać ostrożnie szpatułką do połączenia. Suche składniki przesiać i połączyć w misce. Do masy dodać suche składniki i wymieszać ostrożnie. Masę rozprowadzić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i posypać orzechami. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 12- 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu przenieść na ręcznik kuchenny wysypany cukrem pudrem. Ciasto zwinąć w roladę i zostawić do CAŁKOWITEGO ostudzenia. Po tym czasie ciasto rozwinąć, wysmarować kremem i ostrożnie zrolować ponownie. Następnie owinąć w papier do pieczenia i w kilku miejscach związać sznurkiem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki, aby krem mógł dobrze stężeć.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i podawać.