pączek – zaparzony hiszpan

Dodany przez: edka (więcej moich przepisów)

Pączek, pączki, pączusie :)
Obejrzane: 3566
Porcje: 20
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 4 szt jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szt tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

wodę zagotować z masłem, zestawić z ognia i powoli wsypać całą mąkę, dokładnie wymieszać - odstawić - czekamy aż ciasto ostygnie i dodajemy jajka - masę dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. ciasto trzeba jak najbardziej napowietrzyć aby później dobrze rosło.
z pergaminu wycinamy kwadraty, zaginamy jeden róg, ciasto wyciskamy ze szprycy na kwadraty.
smażymy kładąc pączki na rozgrzany tłuszcz papierem do góry, na złoty kolor.
pączki po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (cukier puder rozetrzeć w wodzie dodając do smaku sok z cytryny).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×