pączek – zaparzony hiszpan
Składniki
- 20 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 4 szt jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szt tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
Przygotowanie:
Krok 1
wodę zagotować z masłem, zestawić z ognia i powoli wsypać całą mąkę, dokładnie wymieszać - odstawić - czekamy aż ciasto ostygnie i dodajemy jajka - masę dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. ciasto trzeba jak najbardziej napowietrzyć aby później dobrze rosło.
z pergaminu wycinamy kwadraty, zaginamy jeden róg, ciasto wyciskamy ze szprycy na kwadraty.
smażymy kładąc pączki na rozgrzany tłuszcz papierem do góry, na złoty kolor.
pączki po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (cukier puder rozetrzeć w wodzie dodając do smaku sok z cytryny).