Babka cynamonowo-drożdżowa

Dodany przez: Justyna Kurnyta (więcej moich przepisów)

Składniki wszystkie mają mieć temperaturę pokojową
Obejrzane: 662
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 zółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cynamonu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy na środku dołek do którego wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, wbijamy całe jajka i wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy wszystko chwilkę, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.

Krok 2

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie 175 g masła (margaryny) ucieramy mikserem z żółtkami, solą i połową cukru na puszystą, gładką masę. Pozostałe masło (margarynę) schłodzić w lodówce.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy utartą masę.

Krok 3

Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

Krok 4

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować formę do babki tzn wysmarować ją margaryną i wysypać bułką tartą.
W małej miseczce mieszamy cynamon z pozostałym cukrem.
W momencie kiedy ciasto jest już wyrośnięte, tzn podwoiło swoją objętość, za pomocą łyżki stołowej tworzymy kulki z ciasta i obtaczamy w cukrze z cynamonem, następnie układamy w przygotowanej formie, aż do wyczerpania ciasta. Pozostałą mieszankę cynamonu z cukrem wysypujemy wierzch babki.

Krok 5

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.
W czasie gdy babka już rośnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni.
Pozostałą margarynę, którą schłodziliśmy kroimy w cienkie płatki, a następnie rozkładamy na wyrośniętej babce.

Krok 6

Pieczemy około 40-50 minut. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie polana rozpuszczoną białą czekoladą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×