Babka cynamonowo-drożdżowa
Składniki
- 400 g mąki tortowej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml mleka
- 200 g masła
- 2 zółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy na środku dołek do którego wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, wbijamy całe jajka i wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy wszystko chwilkę, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
Krok 2
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie 175 g masła (margaryny) ucieramy mikserem z żółtkami, solą i połową cukru na puszystą, gładką masę. Pozostałe masło (margarynę) schłodzić w lodówce.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy utartą masę.
Krok 3
Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.
Krok 4
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować formę do babki tzn wysmarować ją margaryną i wysypać bułką tartą.
W małej miseczce mieszamy cynamon z pozostałym cukrem.
W momencie kiedy ciasto jest już wyrośnięte, tzn podwoiło swoją objętość, za pomocą łyżki stołowej tworzymy kulki z ciasta i obtaczamy w cukrze z cynamonem, następnie układamy w przygotowanej formie, aż do wyczerpania ciasta. Pozostałą mieszankę cynamonu z cukrem wysypujemy wierzch babki.
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.
W czasie gdy babka już rośnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni.
Pozostałą margarynę, którą schłodziliśmy kroimy w cienkie płatki, a następnie rozkładamy na wyrośniętej babce.
Krok 6
Pieczemy około 40-50 minut. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie polana rozpuszczoną białą czekoladą.