Sernik tradycyjny
Składniki
ciasto
- 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 180 g masła
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 szt jajek (żółtka oddzielone od białek)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
opcjonalnie
- skórka pomarańczowa
- rodzynki
- orzechy
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną. Do gotowej masy partiami dodawać twaróg. Miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać (nie za długo aby piana nie opadła).
Krok 3
Formę do ciasta natłuścić i posypać bułką tarą. Ciasto przełożyć do blachy. Piec w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Krok 4
Ja upiekłem sernik z ok. 1,5 porcji.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/03/sernik-tradycyjny_30.html#more