Babka czekoladowa
Składniki
- 250 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- sól
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.
Krok 2
Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy mleko. Całość miksujemy.
Krok 3
Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.
Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut.
Krok 4
Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.