Sernik dyniowy
Składniki
spód
- 150 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
- 120 g roztopionego masła
masa
- 500 g twarogu
- 2 szklanki musu z pieczonej dyni
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml miodu
- 50 g cukru
- 3 jajka
- KREM (opcjonalnie)
- 200 ml kremówki 36%
- 100 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
- czarny barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować spód: ciasteczka rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym masłem. Gotową masą wyłożyć dno, natłuszczonej, tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 170°C i piec 8 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Masa serowa: twaróg utrzeć mikserem, dodać cukier, mąkę, miód, cynamon oraz mus z dyni, dokładnie połączyć. Na koniec wbijać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa dobrze się połączy, przelać do tortownicy. Piec w 170°C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 135°C i piec przez 90 minut. Wystudzić i podawać.
Krok 3
Krem: Ciasteczka oreo zmiksować blenderze, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać pokruszone Oreo oraz szczyptę czarnego barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem tylki 1M Wiltona) i dekorować wierzch sernika.