Babka pomarańczowa z czekoladą mleczną
Składniki
CIASTO
- 4 jajka
- 170 g cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g roztopionego masła
- skórka i sok z jednej pomarańczy (średniej wielkości)
- 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
POLEWA
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Całe jaja ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym/ekstraktem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Dodać przesiane przez sito mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę cały czas miksując na wolnych obrotach, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości formy babkowej wysmarowanej masłem oraz oprószonej kaszą manną (średnica górna 22 cm). Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze – 160ºC). Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Krok 2
Polewa czekoladowa: czekoladę i masło umieścić w szklanej/metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, lekko przestudzić i polać babkę. Smacznego!