Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod bezową pierzynką
Składniki
- 2 kg po obraniu i wydrążeniu owoce pigwowca
- 1 kg cukier
- 2 łyżeczki wyciśnięty sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka imbir
- 1 sztuka gotowy spód tortowy Dan Cake
- 50 g cukier
- 4 sztuki białka jaja
- 1 szczypta sól
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!