Ciasto marcepanowe z gorącymi, karmelizowanymi wiśniami
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 250 g miękkiego marcepanu
- 150 g cukru
- 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
- 6 dużych jajek
- 150 g dobrej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wiśni (mogą być mrożone) lub słoik pysznej konfitury z dowolonych owoców
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.
Krok 2
Siekamy masło, wrzucamy do miski i ucieramy razem z cukrem.
Krok 3
Następnie dodajemy posiekany marcepan i dalej miksujemy. Masa powinna być w miarę gładka
Krok 4
Do takiej masy dodajemy powoli po jednym jajku i cały czas mieszamy
Krok 5
Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mąkę wraz z cukrem do pieczenia. Mieszamy powoli do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
Jest to porcja na mniejszą tortownicę (21 cm).
Pieczemy ok 50-60 minut.
Pieczemy do suchego patyczka.
Krok 7
Gdy wystudzimy ciasto układamy na nim skarmelizowane wcześniej wiśnie.
Karmelizacja owoców:
Wiśnie wrzucić do rondelka, zalać kieliszkiem czerwonego wina, następnie dodać 4 łyżki brązowego cukru, doprowadzić do wrzenia. Ciągle gotując powolutku doprowadzić wiśnie do zgęstnienia.