Sernik z kaszą manną i galaretką z wiśniami
Składniki
- 200 g Cukier
- 16 g Cukier waniliowy
- 6 szt Jajka
- 2 łyżki Kasza manna
- 300 g Masło
- 1 kg twaróg z wiaderka
- 500 g wiśnie wypestkowane mrożone
- 150 g cukier
- 10 g agar w proszku
Przygotowanie:
Krok 1
Masło zmiksowałam cukrem i cukrem waniliowym , dodałam twaróg z wiaderka.
Miksując, dodawałam żółtka.
Krok 2
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą serową i dodałam kaszę mannę
Krok 3
UWAGA! Agar-Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, czyli połowę tego, czego wymaga żelatyna klasyczna.( Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy - 5 minut wystarczy )
Krok 4
Masę przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . Piekłam godzinę w 180 st. Upieczony sernik ostudziłam.
Krok 5
Wiśnie wypestkowane 500 gram ( miałam mrożone ) zagotowujemy w 500 gram wody z cukrem . Dodajemy rozpuszczony agar , mieszamy i wykładamy już taki letni na sernik. Ja włożyłam do lodówki po godzinie mogłam już kroić :)