Ciasto z rabarbarem do herbatki
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru do rabarbaru
- 1 kg rabarbaru
Przygotowanie:
Krok 1
Cztery białka plus cukier miksujemy, dodajemy 4 żółtka i miksujemy dalej, dodajemy rozpuszczoną kostkę margaryny, ja dodaję delmę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylewamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Wypłukany i pokrojony w kostkę rabarbar posypujemy cukrem pudrem i układamy na ciasto lekko wciskając. Pieczemy w nagrzanym piecu w ok 180 st. ok 45 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę :-))
Przepis na dużą blachę.