Jesienna tarta z dynią, fetą, jarmużem i szpinakiem
Składniki
Do przygotowania ciasta
- 1 szklanka płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 0.5 mąki jaglanej / z quinoi / z sorgo / z ciecierzycy lub zmielonych orzechów
- 0.33 mąki ryżowej
- 3 łyżki skrobi z tapioki (lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- 80g masła lub oleju kokosowego prosto z lodówki
- duża szczypta soli
- ok. 3-4 łyżek lodowatej wody
Do przygotowania nadzienia:
- 0.5 dyni o zwartym miąższu (np. Hokkaido lub piżmowej) - ok. 1/2 kg
- 1 opakowanie sera Feta (150g)
- 1 duża garsc szpinaku
- 1 duża garść jarmużu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka zwierzęcego lub roslinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego lub 1 łyżka octu winnego
- 0.5 suszonego rozmarynu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól. pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie ciasta:
Z pomocą blendera planetarnego, blendera z pojemnikiem z ostrzem w kształcie litery "S" lub po prostu w misce z pomocą własnych rąk zagniatamy ciasto z wybranych mąk, soli i masła. Po uzyskaniu kruszącej się masy stopniowo dodajemy lodowatej wody do czasu, gdy z masy będzie można ulepić kulę. Ciasto odkładamy na min. pół godziny do lodówki.
Po upływie 30 minut nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyjmujemy ciasto z lodówki. Ciasto wykładamy dość cienką warstwą do formy do tarty (zależnie od jej wymiarów). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i pieczemy ok. 10 min., do czasu, gdy tarta nie będzie już surowa, ale jeszcze nie zacznie się rumienić (aby uniknąć zakalca).
Krok 2
Przygotowanie farszu:
Po odłożeniu ciasta do lodówki przygotowujemy farsz. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ok. 2,5-centymetrową kostkę (dyń Hokkaido i piżmowych nie trzeba obierać, jeżeli są organiczne, ich skórka jest jadalna po upieczeniu). Następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut lub gotujemy na parze przez ok. 10 minut (do zmięknięcia).
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni do lekkiego zrumienienia. Dodajemy szpinak, jarmuż i ocet jabłkowy, mieszamy dokładnie i dusimy przez chwilę do czasu, gdy liście zmiękną.
W wysokiej misce miksujemy jajka i mleko ze szczyptą soli. Następnie dodajemy rozmarynu, pieprzu, przygotowaną dynię i zawartość patelni. Rozkruszamy Fetę na małe kawałki i również dodajemy. Mieszamy i doprawiamy według potrzeby.
Po podpieczeniu spodu tarty wyjmujemy ją z piekarnika i przelewamy na nią przygotowane nadzienie. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach, do czasu, gdy wierzch tarty ładnie się zrumieni.
Smacznego!