Babka z kruszonką orzechową
Składniki
- 340 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 230 g kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Kruszonka orzechowa:
- 150 g orzechów *
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.
Notes
* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców