Ciasto amaretti z likierem Cointreau
Składniki
- 20+3 szt ciasteczka amaretti
- 200 g masło
- 150 g cukier
- 75 g mąka pszenna
- 100 g czekolada deserowa lub gorzka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki likier Cointreau lub inny pomarńczowy
- 1 łyżeczka skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki dżem pomarańczowy z kawałkami skórki
Przygotowanie:
Krok 1
Odzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Krok 2
20 ciasteczek amaretti rozdrabniamy na pył.
Krok 3
Czekoladę kroimy na malutkie kawałeczki.
Krok 4
Ucieramy masło z cukrem, kolejno dodając żółtka. Następnie wlewamy alkohol, wsypujemu pokruszone ciasteczka, skórkę pomarańczową, mąkę i proszek do pieczenia (opcjonalnie). Na końcu dodajemy czekoladę i całość delikatnie łączymy z pianą
Krok 5
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 175C.
Krok 6
Dżem lekko podgrzewamy i smarujemy nim wierzch upieczonego, ciepłego ciasta. Rozdrabniamy pozostałe 3 ciasteczka i posypujemy nimi wartswę dżemową.