Piernik mocno pomarańczowy
Składniki
Piernik
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 250 ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernrika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml likieru Cointreau
Galaretka pomarańczowa i polewa czekoladowa
- 1 kg pomarańczy
- 50 ml likieru Cointreau
- 130 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 ml likieru Cointreau
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Masło rozpuścić dodać mleko, miód, 50 ml likieru Cointreau, cukier, przyprawy i kakao, lekko przestudzić. Do przestudzonej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy keksówki. Piec godzinę w 170 stopniach, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 10 minut. Ciasto wyjąć i przestudzić. Przestudzone ciasto przecinamy w połowie wysokości, smarujemy galaretką pomarańczową, składamy, wierzch polewamy czekoladą i dekorujemy skórką pomarańczową.
Krok 2
Galaretka pomarańczowa:
Pomarańcze wyszorować, zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Wyciśnięty sok przelać do garnka i gotować na małym ogniu pół godziny. Po tym czasie dodać cukier (najpierw dodajemy 100g cukru, jeśli galaretka będzie zbyt płynna dodajemy jeszcze 30g cukru lub więcej), likier Cointreau, skórkę otartą z pomarańczy i odstawić do stężenia.
Krok 3
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier Cointreau i masło