Wegański murzynek

Dodany przez: Jey (więcej moich przepisów)

Wegański murzynek
Przepis na wegański murzynek czyli nieco inna odmiana standardowego murzynka. Super smaczne i zdrowe ciasto czekoladowe, nawet dzieci je pokochają. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką masę. W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie ona dosyć gęsta), którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku mokre. Jeśli tak - piec chwilkę dłużej.  
Obejrzane: 8295
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Na ciasto

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 1/3 szklanek mąki
  • 0.33 szklanki kakao
  • 0.33 szklanki delikatnego oleju (np z pestek winogron lub rzepakowy)
  • 0.33 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.33 szklanki mleka sojowego
  • 50 g gorzkiej czekolady

na polewę

  • 50 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej z orzechami)
  • 1 łyżka mleka sojowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 2

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką masę.

Krok 3

W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie ona dosyć gęsta), którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4

Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku mokre. Jeśli tak - piec chwilkę dłużej.

Krok 5

Po upieczeniu studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, następnie łączymy z mlekiem. Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym murzynku i dopiero kiedy zastygnie - delikatnie kroimy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×