Wegański murzynek
Składniki
Na ciasto
- 2 dojrzałe banany
- 1 i 1/3 szklanek mąki
- 0.33 szklanki kakao
- 0.33 szklanki delikatnego oleju (np z pestek winogron lub rzepakowy)
- 0.33 szklanki cukru trzcinowego
- 0.33 szklanki mleka sojowego
- 50 g gorzkiej czekolady
na polewę
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej z orzechami)
- 1 łyżka mleka sojowego
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Krok 2
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką masę.
Krok 3
W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie ona dosyć gęsta), którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku mokre. Jeśli tak - piec chwilkę dłużej.
Krok 5
Po upieczeniu studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, następnie łączymy z mlekiem. Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym murzynku i dopiero kiedy zastygnie - delikatnie kroimy.