Babka z suszonymi śliwkami
Składniki
- 1.5 szklanki mąki tortowej
- 1.5 szklanki białek
- 1.5 szklanki śliwek suszonych
- 0.75 szklanki masła roztopionego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Śliwki, jeśli są twarde namoczyć w ciepłej wodzie, następnie dokładnie odsączyć najpierw na sitku, a później na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące.
Krok 3
Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Krok 4
Ciągle miksując wlewać roztopione, chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
Krok 5
Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190°C.
Krok 6
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Krok 7
*1,5 szk. to białka z około 12 jajek, w zależności jak są duże