Sernik kokosowo-czekoladowy
Składniki
- 1 kg twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 80 g wiórków kokosowych
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki likieru kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Połowę śmietanki podgrzewamy,dodając łyżkę cukru.Zdejmujemy z ognia,dodajemy wiórki kokosowe i dwie łyżki likieru kokosowego.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Do twarogu dodajemy resztę cukru,jajka i mąkę ziemniaczaną.Wszystko ucieramy na gładka masę.Masę serową dzielimy na pół.Do jednej dodajemy wcześniej przygotowane wiórki,a do drugiej rozpuszczoną czekoladę.Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i zaginamy ją na zewnątrz obręczy do góry,żeby dno było szczelne.Najpierw wylewamy masę czekoladową,a następnie masę kokosową.Możemy zostawić w formie dwuwarstwowej,albo delikatnie zamieszać tak,aby masy się nie połączyły,ale przeplatały.Ja część masy zostawiłam na spodzie,a tylko delikatnie zamieszałam kilka razy łyżką dolna masę ku górze.Na duża blachę wlewamy parę szklanek wody i stawiamy na niej tortownicę z sernikiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′C około 30-40 minut.Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik na około 15 minut.Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
Krok 2
Resztę śmietanki podgrzewamy,zdejmujemy z ognia.Dodajemy resztę połamanej czekolady.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Dodajemy na końcu resztę likieru,mieszamy i rozprowadzamy na serniku.Gdy polewa lekko ostygnie dekorujemy wiórkami kokosowymi.Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.