Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Składniki
Spód
- 120 g ciastek owsianych
- 60 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki kakao
Masa serowa
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 0.5 szklanki jogurtu greckiego
- 250 g mascarpone
- 0.5 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka żelatyny
- 0.25 szklanki wody gorącej
- 500 g śliwek
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0.25 szklanki gorącej wody
- 0.5 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki.
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ją blendujemy.
Jedną łyżkę żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się.
Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
Do miski wkładamy mascarpone, jogurt, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.
Do wystudzonych śliwek dodajemy kardamon i cukier puder i blendujemy.
Trzy łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem (UWAGA, jeśli wasze śliwki są duże i bardzo soczyste najlepiej zwiększyć ilość żelatyny do 5 nawet 6 łyżeczek), odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Do musu śliwkowego dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej.