bezglutenowe brownie
Składniki
- 200 g masła/oleju kokosowego
- 250 g gorzkiej czekolady
- 80 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 150 g cukru
- 3 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Formę o wymiarach ok. 17 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło/olej kokosowy umieścić w rondlu i podgrzewać. Dodać 200 g połamanej na cząstki czekolady i podgrzewać do rozpuszczenia mieszając do jakiś czas. Zdjąć z palnika i odstawić. Pozostałe 50 g czekolady posiekać. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem czekoladę rozpuszczoną w maśle, połączyć. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 160ºC przez ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną czekoladą i pozostawić w formie na ok. 20 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć miętowym pudrem (opcjonalnie).