Brownie (niedoskonałe) z bananami
Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 gorzkie czekolady
- 180 g masła
- 150 g brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i kakao.
W rondelku zagotuj na dnie wodę, postaw na nim miskę z pokruszoną czekoladą, cukrem i masłem. Zdejmij z ognia żeby nie wrzała woda (może się wtedy zważyć czekolada!) i rozpuść mieszając składniki.
Do miski dodaj zabełtane jajka, dodaj suche składniki i rozgniecionego widelcem banana. Zamieszaj do połączenia składników, ale nie przemieszaj.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni grzałka góra-dół, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na niego ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok 25-30 min.