Bezglutenowy mazurek z marmoladą mandarynkową i polewą czekoladową
Składniki
Ciasto kruche bezglutenowe
- 15 dkg mąki bezglutenowej (np. koncentrat ciasta kruchego)
- 2 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 dkg masła / margaryny
- 1 łyżka śmietany
Marmolada mandarynkowa i polewa
- 3 średnie mandarynki
- 0.5 opakowania galaretki pomarańczowej
- 5 dkg białej czekolady bezglutenowej
- 1 łyżka mleka lub śmietany kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i schłódź w lodówce minumum 30 minut - najlepiej 24 godziny. Wyłóż do formy no tartę (20 cm) i upiec na złoto (ok. 15 min w temp.180 stopni.
Krok 2
Przygotuj marmoladę: mandarynki sparz, obierz ze skórki, wypestkuj, wraz z sokiem wrzuć do garnka i zagotuj. Dodaj cukru do smaku, gotuj mieszając aż zniknie piana. Dodaj pół opakowania suchej galaretki pomarańczowej, wymieszaj, nie gotuj już i wylej na przygotowany wcześniej spód.
Krok 3
Czekoladę rozpuść razem z mlekiem, wylej na zastygniętą marmoladę.
Krok 4
Ozdób półplasterkami mandarynek.