czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g brązowego cukru
- 100 ml miodu
- 200 g cukinii
- 100 ml oleju
- 40 g kakao
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Keksówkę o podstawie 20 cm x 8 cm (użyłem 15 cm x 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.