Ciasto kruche z porzeczkami, kremem pâtissière i kokosową kruszonką

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Ciasto kruche z porzeczkami, kremem pâtissière i kokosową kruszonką - najlepszy przepis na WrzącaKuchnia.pl
Obejrzane: 6597
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko

Budyniowy krem pâtissière

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej (kruszonka)
  • 50 g mąki ziemniacznanej (kruszonka)
  • 100 g wiórków kokosowych (kruszonka)
  • 50 g cukru (kruszonka)
  • 125 g masła (schłodzonego), (kruszonka)
  • 2.5 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1-2 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Forma o wymiarach 20 x 30 cm

Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Składniki można również posiekać nożem na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2

Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy lub ziarenka z wanilii. Wymieszać i zagotować. Do miski włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Przelać do czystej miski i ostudzić. Krem można przygotować wcześniej, trzymać pod przykryciem z folii spożywczej która zabezpieczy przed utworzeniem kożucha.

Krok 3

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. Porzeczki wymieszać z bułką tartą i 1-2 łyżkami cukru.
Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch porzeczki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×