Tort orzechowy
Składniki
Gryczany biszkopt (śr. 21 cm)
- 5 jaj
- 140 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g ksylitolu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jaglany i polewa
- 250 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki soku z cytryny
- POLEWA
- 90 g daktyli
- 0.5 szklanki napoju roślinnego
- 8 g żelatyny
- 4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Krok 1
Dodatkowo
-woda+ ksylitol+ cytryna
-domowy dżem
-mieszanka orzechów
Krok 2
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości około 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.
Krok 3
KREMY
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą. Przepłukać, odcedzić sitkiem. Kilka razy powtórzyć czynność już wodą letnią. Wodę i mleko zagotować w garnuszku. Opłukaną kaszę przełożyć do gotującej się zawartości garnuszka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym dodać ksylitol i przykryć garnek. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów. Kaszę warto co jakiś czas zamieszać. Po ugotowaniu przełożyć gorącą jaglankę do miski i poczekać, aż odparuje ale nadal ma być ciepła. Dodać, sok z cytryny oraz masło orzechowe i blendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Można dodać jeszcze odpowiednią ilość wody jeśli całość jest zbyt sucha.
Krok 4
Blaty skropić roztworem z wody, cytryny i słodu (dość sporo, ponieważ biszkopt jest dość suchy). Pierwszy pokryć dżemem. Następnie grubą warstwą jeszcze ciepłego kremu (nie jest to łatwe bo jest dość gęsty, więc najlepiej robić to plastikową szpatułką do kremów, ponieważ do łyżki zbyt bardzo się klei). Ułożyć kolejny blat, powtórzyć czynność. Nałożyć górny, ostatni blat i również go dobrze nasączyć.
Krok 5
POLEWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Następnie zblendować na jednolitą masę razem z masłem orzechowym i napojem roślinnym. Namoczyć żelatynę w odrobinie bardzo ciepłej wody i po całkowitym rozpuszczeniu wlać do masy daktylowo- orzechowej. Odstawić, a gdy zacznie tężeć polać górę tortu, zostawić tort w lodówce do całkowitego stężenia i polać ponownie. Teraz można posypać górę podprażoną mieszanką orzechów (kuleczka ferrero rocher znalazła się przypadkiem, ale pięknie dopełnia całość :) Całość wstawić do lodówki.