Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mleka
- 12.5 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 0.25 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 2
Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami".
Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka. Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem. Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st.
Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.