Ciasto sezamowe z gruszkami
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 110 g cukru
- 2 szt jajka
- 2.5 łyżki oleju sezamowego
- 130 g zsiadłego mleka
- 15 g stopionego masła
- 40 g nasion sezamu (prażonych)
- 2 łyżki cukru (do posypania spodu formy)
- 2 szt gruszki (obrane i pokrojone w plastry, kostkę – wedle uznania)
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować formę: spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na spód formy wylać stopione masło, rozprowadzić równomiernie przy pomocy pędzelka. Oprószyć dwoma łyżkami cukru i ułożyć plastry gruszek. Pomiędzy gruszkami posypać obficie sezamem (1 łyżka).
Krok 2
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na gładką masę (ok. 3-4 minuty). W osobne misce wymieszać mąkę, sodę proszek do pieczenia oraz sól. Przesiać część suchych składników do naczynia z utartym masłem. Dodać jajka rozbełtane wcześniej z olejem sezamowym i połączyć z maślaną masą. Przesiać pozostałą mąkę i wszystko dokładnie utrzeć. Dodać resztę sezamu, zsiadłe mleko i wymieszać. Gotową masę rozprowadzić delikatnie na gruszkach. Piec w temperaturze 175 stopni, ok. 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Ciasto studzić w formie.
Zdjąć obręcz z tortownicy i odwrócić ciasto „do góry dnem”, aby gruszki były na wierzchu ciasta. Smacznego!