Sernik z żurawiną

Dodany przez: Ilona11 (więcej moich przepisów)

Sernik z żurawiną jest cudowny! Można przygotować go na wyjątkową okazję. Ciasto z nutą białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego spodu to magiczna kombinacja. Sernik z żurawiną - gorąco polecam!
Obejrzane: 964
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

SPÓD

  • 150 g herbatników
  • 70 g masła
  • 3 łyżeczki kakao

MASĘ SEROWĄ:

  • 300 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 0.5 szklanki śmietany 36%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 250 g żurawiny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

SPÓD CIASTECZKOWY:
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj. Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek. Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze się połączyło. Przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Krok 2

MASA SEROWA:
W garnuszku podgrzej śmietanę 36%. Następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski włóż pozostałe składniki, tj. twaróg *mielonego z wiaderka (2-3 krotnie zmielonego), mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku-bez cukru. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę. Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałe 100 g żurawiny. Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik, najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut. Upieczony sernik pozostaw w pierniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×