Sernik z żurawiną
Składniki
SPÓD
- 150 g herbatników
- 70 g masła
- 3 łyżeczki kakao
MASĘ SEROWĄ:
- 300 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 0.5 szklanki śmietany 36%
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 250 g żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
SPÓD CIASTECZKOWY:
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj. Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek. Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze się połączyło. Przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 2
MASA SEROWA:
W garnuszku podgrzej śmietanę 36%. Następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski włóż pozostałe składniki, tj. twaróg *mielonego z wiaderka (2-3 krotnie zmielonego), mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku-bez cukru. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę. Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałe 100 g żurawiny. Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik, najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut. Upieczony sernik pozostaw w pierniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!