Angel food cake
Składniki
Ciasto:
- 250 g cukru
- 185 g mąki
Krem:
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać. Dodać 80 g cukru (z 250). Białka spienić mikserem na wolnych obrotach, dodać sok z cytryny oraz sól. Zwiększyć obroty i ubijać na sztywno, ale nie za bardzo. Masa powinna być rzadsza niż białka ubijane do bezy. Ponownie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż całość nieco zgęstnieje. Wyłączyć mikser i dodawać mąkę w kilu partiach, mieszając delikatnie łyżką między każdą porcją. Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 11x33 cm i piec w 160°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wraz z formą odwrócić do góry dnem, ułożyć na kratce i studzić. Wyjąć z formy i podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Krok 2
Kremówkę 36% ubić na sztywno. Dodać cukier puder i wymieszać. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylka i dekorować ciasto.