Babka z nutellą i orzechami
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 0.75 szklanki mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 180 g cukru pudru
- 150 g kremu czekoladowego
- 1 szklanka tartych orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- cukier błyszczący do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.
Ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 2
Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem.