Piernik staropolski z masą orzechową

Dodany przez: Mniam (więcej moich przepisów)

Tradycyjny piernik staropolski z masą orzechową, powidłami śliwkowymi i polewą. Długo dojrzewający, ale wyjątkowy smak rekompensuje czas oczekiwania. Ten piernik jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia.
Obejrzane: 2716
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 250 g miodu prawdziwego
  • 0.5 szklanki cukru brązowego
  • 0.5 szklanki cukru białego
  • 75 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 szt jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczek sody
  • 0.25 szklanki zimnego mleka
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 300 g orzechów włoskich
  • 0.5 szklanki śmietanki 30%
  • 0.25 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 60 ml spirytusu
  • 2 szklanki powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.33 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku, dodać razem z mąką i przyprawą do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23x33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem.

Krok 2

POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

Krok 3

MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.

Krok 4

Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.

Krok 5

POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×