Sernik latte

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Sernik latte
Sernik latte - "W związku z tym, iż jestem miłośniczką kawy, zwłaszcza latte, mlecznej z delikatną pianką, postanowiłam stworzyć wersję sernika o takim smaku. Stwierdzam, że przepis trafia do moich ulubionych przepisów na serniki. Jest fantastyczny! Bita śmietana posypana kakao i cynamonem idealnie dopełnia całości! Sernik jest kremowy i delikatny! Pychotka:)" Ser i jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Masa serowa I: zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Wlać śmietanę i zmiksować. Masa serowa II: śmietankę podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia kawy. Odstawić z ognia, ostudzić. Zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną śmietanką kawową. Masę I wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Na warstwie sera śmietankowego, rozłożyć masę serową II, piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 95 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Posypać kakao z cynamonem. Smacznego! *składniki do bitej śmietany **składniki do posypania gotowego sernika  
Obejrzane: 22412
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

MASA SEROWA I

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1.5 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

MASA SEROWA II

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0.75 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml śmietany kremówi 30%*
  • 2-3 łyżeczek cukru pudru*
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)*
  • 1 łyżeczka kakao**
  • 0.5 łyżeczki cynamonu**
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ser i jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu.

Krok 2

Masa serowa I: zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Wlać śmietanę i zmiksować.

Krok 3

Masa serowa II: śmietankę podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia kawy. Odstawić z ognia, ostudzić. Zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną śmietanką kawową.

Krok 4

Masę I wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Na warstwie sera śmietankowego, rozłożyć masę serową II, piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 95 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin.

Krok 5

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Posypać kakao z cynamonem. Smacznego!

*składniki do bitej śmietany
**składniki do posypania gotowego sernika

http://domowe-wypieki.com/sernik-latte/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×