Sernik latte
Składniki
MASA SEROWA I
- 500 g tłustego twarogu
- 1.5 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- 0.5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
MASA SEROWA II
- 500 g tłustego twarogu
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0.75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 250 ml śmietany kremówi 30%*
- 2-3 łyżeczek cukru pudru*
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)*
- 1 łyżeczka kakao**
- 0.5 łyżeczki cynamonu**
Przygotowanie:
Krok 1
Ser i jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu.
Krok 2
Masa serowa I: zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Wlać śmietanę i zmiksować.
Krok 3
Masa serowa II: śmietankę podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia kawy. Odstawić z ognia, ostudzić. Zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną śmietanką kawową.
Krok 4
Masę I wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Na warstwie sera śmietankowego, rozłożyć masę serową II, piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 95 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin.
Krok 5
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Posypać kakao z cynamonem. Smacznego!
*składniki do bitej śmietany
**składniki do posypania gotowego sernika
http://domowe-wypieki.com/sernik-latte/