Małosłodki murzynek z malinami z ksylitolem
Składniki
- 1 masło-margaryna
- 0.5 szklanki cukru / ksylitolu
- 0.5 szklanki wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropelek aromatu migdałowego
- 150 g świeżych / mrożonych malin
Przygotowanie:
Krok 1
W rondlu roztop masło-margarynę z ksylitolem z cukrem, wodą i kakao. Ostudź (najlepiej pod przykryciem, to wtedy nie zrobi się jakiś duży kożuch).
Wbijaj kolejno jajka przesypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą miksując na wolnych obrotach.
Krok 2
Podłużną keksówkę lub okrągłą foremkę (średnicy 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej całą masę (ha! jest pyszna na surowo!), wyrównaj i powtykaj w nią maliny. Maliny mogą być mrożone, to zupełnie nie szkodzi dobremu smakowi murzynka :-)
Krok 3
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na środkowym poziomie przez 40 minut. Jeśli jest więcej owoców to wydłuż czas pieczenia o ok 5 min.
Krok 4
Moje dzieci lubią kiedy pokrywam ciasto polewą czekoladową, bo wtedy dłużej zachowuje świeżość - ale jest to słaby argument, ponieważ żadnym sposobem nie udaje się nam zachować go dłużej niż jeden dzień...