Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 0,5 opakowań drożdży
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- rodzynki
- 4 łyżki margaryny
- szczypta soli
- jajko do posmarowania ciasta,
Kruszonka
- 4 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanek mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.