Tort Minni Mouse
Składniki
- Biszkopt duży:
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 203 g cukru
- 45 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Biszkopt mały:
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem z białej czekolady:
- 600 g białej czekolady
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- Frużelina truskawkowa:
- 700 g truskawek
- 3½ łyżeczki żelatyny
- 135 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Nasączenie:
- 250 ml zaparzonej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- Wykończenie:
- 1200 g masy cukrowej białej
- 750 g masy cukrowej czerwonej
- 250 g masy cukrowej czarnej
- klej spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt duży
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Biszkopt mały
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem z białej czekolady
Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Frużelina truskawkowa
Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Tak postępujemy z każdym blatem dużym i małym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-mickey-mouse/