Panforte
Składniki
- 100 g orzechów włoskich
- 120 g migdałów
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 60 g fig
- 60 g żurawiny
- 50 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 180 g miodu
- 110 g brązowego cukru
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.25 łyżeczki kardamonu
- 0.25 łyżeczki goździków
- 0.25 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi pokroić w drobną kostkę. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z bakaliami.
Krok 2
Miód wlać do niewielkiego rondelka. Dodać cukier i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Całość gotować chwilę, aż miód zgęstnieje i lekko ściemnieje.
Krok 3
Gotowy miód stopniowo wlewać do mąki i bakalii. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 20 cm i za pomocą wilgotnych dłoni docisnąć masę do blaszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 40 minut.
Krok 5
Gotowe ciasto schłodzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.