Ciasto Latte Macchiato
Składniki
- Biszkopt czekoladowy:
- 6 dużych jajek
- 230 g cukru
- 127 g mąki tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g serka kremowego typu philadelphia
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- Poncz:
- 350 ml kawy espresso
- 100 ml likieru Baileys
- Dodatkowo:
- 300 g biszkoptów okrągłych
- ciemne kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt czekoladowy
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.
Krem
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
Poncz
W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.
Notes
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
- jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ciasto-latte-macchiato/