Sernik waniliowo-czekoladowy
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 szczpyta proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200 g masła
- 1 łyżka likieru amaretto
I Masa
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 120 g brązowego cukru
- 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 budyń czekoladowy
- 100 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.
Krok 2
I Masa:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto.
Krok 3
II Masa:
500 g serka z wiaderka,
2 jajka,
120g cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
budyń waniliowy,
łyżka kawy rozpuszczalnej,
100ml śmietany 18%,
50 g wiórków czekoladowych.
Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4
Polewa:
50g masła,
łyżka mleka,
czubata łyżka kakao,
5 czubatych łyżek cukru.
Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.