Zdrowe ciasto na musie jabłkowym
Składniki
- 0.5 szklanki mąki orkiszowej
- 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
- 240 g musu z jabłek ze słoiczka (można uprażyć świeżo utarte jabłka)
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki otrąb
- 0.5 szklanki wiórków kokosowych
- 0.33 szklanki oleju
- 0.5 banana rozgniecionego widelcem na papkę
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- mała szczypta pieprzu świeżo mielonego
- szczypta soli
- garść orzechów laskowych lekko posiekanych ( do posypania na wierzch)
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki suche wymieszać razem. Dodać mokre i wymieszać łyżką.
Masa jest dość gęsta. Na wierzch dajemy orzechy i lekko je dociskamy do ciasta tak by po upieczeniu nie odpadały.
Przekładamy do formy 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30-40 min (20 minut z termoobiegiem) w 180 stopniach. Studzimy i kroimy w kwadraty lub podłużne kawałki (wtedy zajadamy jak zdrowe batoniki).