Ciasto leśny mech
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 g jogurtu naturalnego
- 3 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody
Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C.
Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech
Krok 2
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną