Seromakowiec
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3-4 szt żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowo-serowa
- 1250 g twarogu
- 200 g masła
- 8 szt jajek
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g maku
- 2-3 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 szt jabła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Krok 2
Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.
Krok 3
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 4
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
Krok 5
na wierzch wykładam większa część masy serowej
Krok 6
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.