Ciasto Oczy carycy
Składniki
Ciasto jasne - składniki 1-6, Ciasto ciemne - składniki 7 (żółtka jaj)-13
- 6 białek
- 1.5 szklanki cukru
- 80 ml oleju
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 2 jajka całe
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 80 ml oleju
Masa, galaretka, biszkopty i nasączanie
- 440 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 25 dkg masła
- 20 biszkoptów
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 125 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając pod koniec małymi porcjami cukier.Drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie wmieszałam mąkę ziemniaczaną i olej i ocet.
Krok 2
W drugim naczyniu ubiłam żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Znów delikatnie drewnianą łyżką wmieszałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao a na koniec olej.
Krok 3
Blachę 25\40cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Wylałam na spód jasne ciasto a na nie ciasto ciemne.Widelcem delikatnie przemieszałam od góry do dołu,tworząc kolorowe kleksy. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu wystudziłam i ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na placki.
Krok 4
Galaretki obie rozpuściłam w 500 ml gorącej wody,dokładnie rozmieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
Krok 5
Kawę zalałam gorącą wodą,posłodziłam i także odstawiłam do wystudzenia.W oryginale była zwykła kawa ( 1 łyżeczka).
Krok 6
Budyń ugotowałam wraz z cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiłam pod przykryciem (by wyeliminować kożuch na powierzchni) do wystudzenia . Zimny zmiksowałam z miękkim masłem (do masła dodawałam po łyżce budyniu).
Krok 7
Na blasze ułożyłam jedną połowę ciasta (górną-by wierzch ciast był równy) i posmarowałam połową masy budyniowej.
Krok 8
Biszkopty moczyłam w naparze kawowym i układałam ściśle obok siebie na budyniu.Moczyłam je króciutko,dosłownie włożyłam do kawy ,odwróciłam na drugą stronę i od razu wyjęłam.
Krok 9
Pomiędzy biszkopty wlewałam tężejącą galaretkę agrestową.Wstawiłam całość do lodówki,by galaretka stężała,po czym posmarowałam całość resztą masy budyniowej i przykryłam dolną częścią biszkopta
Krok 10
Przykryłam papierem do pieczenia i lekko równomiernie obciążyłam deską do krojenia.Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę po czym polałam polewą czekoladową.Do polewy dodałam łyżeczkę namoczonej w wodzie i podgrzanej żelatyny,dzięki czemu polewa jest lśniąca,gładka i nie roztapia się na stole. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej a smaki doskonale się połączą a biszkopty będą wilgotne, rozpływające się w ustach.