Ciasto orzechowo-pomarańczowe z polewą czekoladową
Składniki
ciasto
- 2 pomarańcze
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 300 g tartych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Pomarańcze szorujemy szczoteczką, aż skórka będzie idealnie czysta, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około 40 minut, studzimy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki i miksujemy mikserem na puree.
Krok 2
Jaja ucieramy z cukrem na puszytą masę, dodajemy tarte orzechy laskowe, zmiksowane pomarańcze, proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie na najniższych obrotach miksera.
Przekąłdamy do okrągłej foremki (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 1 godziny i 20 minut. Tyle potrzebowało ciasto w moim piekarniku.
W momencie, kiedy wierzch ciasta się zrumieni, przykrywamy je folią aluminiową.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien byc suchy.
Krok 3
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietanką, rozprowadzamy na cieście.