Marchewkowa szarlotka
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 180 g drobno startej marchewki
- 1 jajko
- 40 g brązowego cukru
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek antonówka lub szara reneta
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem i jajkiem.
Dodajemy startą marchewkę, skórkę kandyzowaną i sok z pomarańczy i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Dzielimy je na 2 części i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Krok 2
Schłodzone rozwałkujemy i jedną częścią wykładamy formę (użyłam formę o średnicy ok. 30 cm).
Na ciasto ścieramy obrane jabłka i posypujemy je cynamonem.
Przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta.
Możemy powycinać w nim wzorki bądź ułożyć paseczki.
Krok 3
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)